ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΑ
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1999 και έχει την επωνυμία Α.Σ ΓΡΕΒΕΝΩΝ <<ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ>>.
Έδρα του συλλόγου είναι τα Γρεβενά.
  Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης κολύμβησης, παιδικά- προαγωνιστικά- αγωνιστικά, αγοριών- κοριτσιών. Σήμερα διαθέτει 26 τμήματα κολύμβησης όλων των κατηγοριών προπονώντας περίπου 350 αθλητές.
  Σκοπός του συλλόγου είναι η συστηματική ανάπτυξη, προαγωγή και καλλιέργεια του αθλήματος της κολύμβησης, η άθληση ιδίως των νέων, η αξιοποίηση και διερεύνηση των σωματικών, πνευματικών & ψυχικών δυνατοτήτων τους, η ψυχαγωγία τους και η ανάπτυξη τους κοινωνικά, η καλλιέργεια του πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.  Από την αρχαιότητα, η κολύμβηση αποτελούσε μέσο φυσικής άσκησης, αλλά και ψυχαγωγίας. Άλλωστε, υπάρχουν μαρτυρίες οι οποίες δείχνουν πως οι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την κολύμβηση. Στην <<Οδύσσεια>>, ο Όμηρος εξυμνεί τις κολυμβητικές ικανότητες του Οδυσσέα, ενώ ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν σε αμφορείς και τοιχογραφίες του 1600 π.Χ.. Παρ’ όλα  αυτά η κολύμβηση δεν περιλαμβανόταν στα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
  Οι πρώτοι κολυμβητική όμιλοι δημιουργήθηκαν στη Μεγάλοι Βρετανία το 1937. Ήταν η εποχή που διοργανώθηκαν και οι πρώτοι αγώνες. Πως κολυμπούσαν; Οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν την πρόσθια κολύμβηση και διάφορες παραλλαγές της.
  Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η κολύμβηση συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα και τα αγωνίσματα διεξήχθησαν στη θάλασσα, στον κόλπο της Ζέας, στον Πειραιά. Μάλιστα, επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο, απ’ όπου βούτηξαν στη θάλασσα κολυμπώντας προς τον τερματισμό στην άκρη της μαρίνας Ζέας. Τα αγωνίσματα ήταν 100μ. , 500μ. , και 1200μ. Πρώτος Ολυμπιονίκης ήταν ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι τα αγωνίσματα διεξήχθησαν στα νερά του Σηκουάνα, ενώ πισίνα [ 100μ.] χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1908 στο Λονδίνο. Το 1912 στη Στοκχόλμη έχουμε πρώτη φορά και συμμετοχή γυναικών.
    Στον ελληνικό χώρο τα πρώτα αγωνίσματα διεξήχθησαν το 1895 , όταν συμπεριελήφθησαν στα Τήνια  , τα οποία διοργάνωσε ο Ιωάννης Χρυσαφής και αποτέλεσαν προπομπό της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Την οργάνωση της κολύμβησης στη χώρα μας έως το 1927 είχε ο ΣΕΓΑΣ. Τη χρονιά εκείνη ιδρύθηκε η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων [ΕΚΟΦ] και έγιναν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες.

 
                                                                                                ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου